Aktualności

Grypa ptaków w powiecie gliwickim

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach potwierdził dodatni wynik badania laboratoryjnego w kierunku grypy ptaków. Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane w  miejscowości Kopienica, w gminie Zbrosławice, w powiecie tarnogórskim.

Przewiduje się, że obszary zagrożony i zapowietrzony będą obejmować część powiatu gliwickiego. Określenie przewidywanego obszaru wraz z mapką poglądową znajduje się poniżej. Proszę o śledzenie aktualności umieszczanych na stronie internetowej PIW Gliwice, aby zaznajomić się z nowymi informacjami w przypadku urzędowego potwierdzenia obszarów.

W chwili obecnej Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach wdraża wszystkie procedury dotyczące rozprzestrzenianiu się i zapobieganiu  choroby zakaźnej, jaką jest wysoce zjadliwa grypy ptaków u drobiu.

Szczegółowe nakazy i zakazy, do których należy się przygotować w obszarze zapowietrzonym i zagrożonym znajdują się poniżej.

Przewidywany obszar zapowietrzony w powiecie gliwickim:

1) w gminie: Wielowieś, miejscowość Sieroty -część Chwoszcz;

Przewidywany obszar zagrożony w powiecie gliwickim:

1) w gminie Wielowieś miejscowości: Borowiany, Raduń, Kieleczka, Czarków, Radonia, Wielowieś, Błażejowice, Świbie, Wiśnicze, Gajowice, Zacharzowice, Sieroty –bez części Chwoszcz;

2) w gminie Pyskowice miejscowość Pyskowice;

3) w gminie Toszek miejscowości: miasto Toszek, Ciochowice, Pisarzowice, Kotliszowice, Wilkowiczki, Pniów, Paczyna, Paczynka.

Na obszarze zapowietrzonym nakazuje się:
1) utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub innym miejscu w gospodarstwie w sposób:
a) uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach,
b) ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami;
2) niezwłoczne oczyszczenie i odkażenie miejsc przebywania drobiu oraz miejsc przechowywania i przetwarzania zwłok drobiu, produktów drobiarskich, paszy dla drobiu oraz usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków;
3) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu wykorzystywanego do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;
4) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące oraz wychodzące
z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia;
5) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego;
6) posiadaczowi zwierząt:
a) prowadzenie wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub z niego wychodzących, z wyłączeniem pomieszczeń mieszkalnych,
b) niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej
zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie,
c) zgłaszanie miejsc, w których przebywają zwierzęta z gatunków wrażliwych na wysoce zjadliwą grypę ptaków, właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii.

Na obszarze zapowietrzonym zakazuje się:
1) wyprowadzania z gospodarstwa, gdzie jest utrzymywany drób oraz wprowadzania do gospodarstwa drobiu lub innych ptaków oraz ssaków;
2) wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych z gospodarstw, gdzie jest utrzymywany drób;
3) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;
4) wypuszczania drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego;
5) przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, a także ich zwłok i jaj z gospodarstw znajdujących się na obszarze zapowietrzonym bez zgody właściwego miejscowo lekarza weterynarii;
6) transportu mięsa drobiowego z rzeźni, zakładów rozbioru oraz chłodni, chyba że mięso to zostało pozyskane:
a) z drobiu pochodzącego spoza obszaru zapowietrzonego oraz nie było przechowywane i transportowane z mięsem drobiowym pozyskanym z drobiu pochodzącego z obszaru zapowietrzonego, lub
b) co najmniej 21 dni przed dniem prawdopodobnego wprowadzenia wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do gospodarstwa oraz było przechowywane i transportowane z mięsem drobiowym pozyskanym nie później niż na 21 dni przed dniem prawdopodobnego wprowadzenia wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do gospodarstwa z drobiu pochodzącego z obszaru zapowietrzonego.
2. Środka określonego w ust. 1 w pkt 1 nie stosuje się w odniesieniu do ssaków utrzymywanych wyłącznie w pomieszczeniach mieszkalnych, niemających kontaktu z drobiem i innymi ptakami oraz niemających dostępu
do klatek lub miejsc, w których są utrzymywane drób lub inne ptaki.
3. Środków określonych w ust. 1 w pkt 5 i 6 nie stosuje się w odniesieniu do transportu przez obszar zapowietrzony drogami lub koleją bez rozładunku lub zatrzymywania się

Na obszarze zagrożonym nakazuje się:
1) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanego do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI);
2) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące oraz wychodzące z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia;
3) niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej
zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie.

Na obszarze zagrożonym zakazuje się:
1) wyprowadzania z gospodarstw, gdzie jest utrzymywany drób oraz wprowadzania do gospodarstwa drobiu lub innych ptaków oraz ssaków bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
2) przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności i jaj bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
3) wywożenie lub rozrzucanie ściółki lub nawozów naturalnych z gospodarstw gdzie jest utrzymywany drób bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
4) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;
5) wypuszczanie drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego.
2. Środka określonego w ust. 1 w pkt 1 nie stosuje się w odniesieniu do ssaków utrzymywanych wyłącznie w pomieszczeniach mieszkalnych, niemających kontaktu z drobiem i innymi ptakami oraz niemających dostępu do klatek lub miejsc, w których są utrzymywane drób lub inne ptaki.
3. Środka określonego w ust. 1 w pkt 2 nie stosuje się w odniesieniu do transportu przez obszar zagrożony drogami lub koleją bez rozładunku lub zatrzymywania się.

Prosimy o śledzenie kolejnych informacji na naszej stronie internetowej. W razie pytań prosimy o kontakt z Powiatowym Inspektoratem Weterynarii w Gliwicach.

WAŻNY KOMUNIKAT - COVID-19!

 

Z uwagi na ogłoszony na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stan zagrożenia epidemicznego w związku z  zakażeniami wirusem SARS-CoV-2, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Gliwicach informuje o zasadach funkcjonowania:

1. Sprawy będą załatwiane wyłącznie za pośrednictwem poczty tradycyjnej, elektronicznej, skrzynki podawczej EPUAP lub za pośrednictwem faksu,

2. Udostępniamy również skrzynkę podawczą na drzwiach Urzędu

3. Inspektorat pozostaje zamknięty dla petentów   z zewnątrz

4. W sprawach niecierpiących zwłoki jest możliwe umówienie się indywidualne, po uprzednim kontakcie telefonicznym pod numerem:            (32) 231-50-95

Za utrudnienia przepraszamy i dziękujemy za wyrozumiałość

Dane teleadresowe:

Adres korespondencyjny:

ul. Ku Dołom 6, 44‑100 Gliwice

Adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Formularz kontaktowy na naszej stronie:

http://piw-gliwice.pl/web/

Telefon alarmowy na wypadek podejrzenia lub wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt: 

+48 607 855 277

Dane skrzynki EPUAP:  POWIATOWY INSPEKTORAT WETERYNARII W GLIWICACH (44-100 GLIWICE (MIASTO), WOJ. ŚLĄSKIE),

Identyfikator skrytki ePUAP: PIWGliwice

Numer Faksu: (32) 231-50-95

 

AKCJA SZCZEPIENIA LISÓW

Śląski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje, że w dniach 12 - 30 września 2020 r. na terenie województwa śląskiego prowadzona będzie akcja szczepienia przeciwko wściekliźnie lisów wolno żyjących.

PROGRAM POMOCOWY DLA ROLNIKÓW, KTÓRZY ZAPRZESTALI PRODUKCJI ŚWIŃ

Powiatowy Lekrz Weterynarii w Gliwicach informuje, że w przypadku wydania decyzji zakazującej utrzymywania w gospodarstwie świń lub ich wprowadzania do gospodarstwa, w oparciu o zapisy art. 44 ust. 1 pkt. 9, art. 45 ust. 1 pkt. 3a, art. 46 ust. 3 pkt 3a, art. 47 ust. 1 lub art. 48b ust. 1 pkt 2 lub ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2020 poz. 1421), rolnik którego decyzja dotyczy może skorzystać z programu pomocowego realizowanego przez ARiMR dla producentów trzody chlewnej, którzy zaprzestali produkcji świń.

Zagrożenie COVID-19 – informacja dla rolników

W umieszczonym poniżej linku znajdą Państwo informacje opublikowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
Są to informacje na temat podstawowych wymagań związanych z zagrożeniem koronawirusem, kwarantanną, higieną produkcji rolnej oraz targowisk i bazarów.

https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/zywnosc-zywnosc-i-woda/zagrozenie-covid-19-informacja-dla-rolnikow-plantatorow/

Podkategorie

powered by Nataltec 2013