Na podstawie art. 43 ust. 2 pkt 3) ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz. 344), Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje o posiadanym lokalu użytkowym do wynajęcia, z przeznaczeniem na cele działalności gospodarczej, mieszczącym się na terenie nieruchomości oznaczonej geodezyjnie jako działka numer 373, 374, 375, obręb Wójtowa Wieś, znajdującym się w trwałym zarządzie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Gliwicach.
Lokal o powierzchni 11,85 m2 mieści się na I piętrze budynku przy ul. Ku Dołom 6, 44‑100 Gliwice z oknem wychodzącym na plac wewnętrzny. Okres wynajmu wynosi 3 lata. Najemca korzysta z pierwszeństwa w przypadku dalszego najmu, tj. na kolejne trzy lata. Zainteresowani przedsiębiorcy proszeni są o złożenie wniosku o wynajem w sekretariacie inspektoratu do dnia 30 sierpnia br.
Dane dotyczące charakterystyki energetycznej lokalu, zgodnie ze świadectwem charakterystyki energetycznej, znajdują się w załączniku nr 1.
We wniosku należy podać pełną nazwę firmy, NIP, Regon, a także PESEL właściciela, jeżeli firma prowadzona jest w formie działalności gospodarczej lub umowę spółki, jeśli firma prowadzona jest w formie spółki prawa cywilnego.
Wniosek o wynajem musi być podpisany przez uprawnioną osobę.
W przypadku wystąpienia kilku osób o ten sam lokal użytkowy o pierwszeństwie decyduje kolejność złożenia podania.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach w związku z licznymi ogniskami grypy ptaków oraz stwierdzeniem ognisk grypy ptaków H5N8 w województwie śląskim zwraca się z prośbą o bezwzględnie przestrzeganie zasad bioasekuracji.
Głównym źródłem zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt (drobiu) są dzikie ptaki, będące bezobjawowymi nosicielami wirusa grypy ptaków.
Objawy kliniczne grypy ptaków u drobiu są mało charakterystyczne i zróżnicowane
w zależności od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących oraz warunków środowiskowych.
Główne objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to depresja, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, objawy nerwowe, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie, duszność, biegunka.
Padnięcia ptaków mogą być nagłe, bez widocznych objawów. Śmiertelność może dochodzić do 100%. Przy zakażeniu wirusem grypy o niskiej zjadliwości mogą wystąpić objawy ze strony układu oddechowego (z reguły łagodne), depresja, biegunka, zmniejszona produkcja jaj u niosek. Zakażone ptaki wydalają duże ilości wirusa z kałem, w wydzielinie
z oczu i dróg oddechowych. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty (jaja) może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby. Rozprzestrzenianie z wiatrem zainfekowanych cząstek i kropelek może mieć znaczenie w przypadku obiektów fermowych usytuowanych w bezpośrednim sąsiedztwie.
Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
ZALECENIA INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
Powiatowy Lekarz Weterynarii, biorąc pod uwagę konieczność kontynuowania działań zapobiegawczych, mających na celu ochronę zdrowia ludzi i zwierząt, związaną
z zagrożeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków oraz ograniczenie bardzo dużych strat ekonomicznych spowodowanych ewentualnym wybuchem choroby, przedstawia zalecenia umożliwiające skuteczne zabezpieczenie gospodarstw oraz zmniejszenie ryzyka szerzenia się choroby.
Zalecenia dla drobnotowarowych hodowców drobiu - chów przyzagrodowy
Zaleca się:
Zalecenia dla przemysłowych producentów drobiu
W okresie wiosennych wędrówek dzikich ptaków powinno się przetrzymywać drób w odosobnieniu. Drób wodny (kaczki i gęsi) może być karmiony w tym czasie zielonkami dowożonymi do miejsca jego odchowu.
Zielonki nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich.
Zaleca się:
Nieprzestrzeganie wymienionych wyżej zaleceń może powodować wzrost zagrożenia ptasią grypą.
Powiatowy Lekarz Weterynarii informuje, że wszystkie gatunki drobiu przed wysyłką do rzeźni, są zawsze obowiązkowo badane przez lekarza weterynarii wystawiającego świadectwo zdrowia, a następnie podlegają badaniu przed i poubojowemu w rzeźniach drobiu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii zapewnia, iż nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się konsumentów ptasią grypą, poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach potwierdził dodatni wynik badania laboratoryjnego w kierunku grypy ptaków. Próbki do badań laboratoryjnych zostały pobrane w miejscowości Kopienica, w gminie Zbrosławice, w powiecie tarnogórskim.
Przewiduje się, że obszary zagrożony i zapowietrzony będą obejmować część powiatu gliwickiego. Określenie przewidywanego obszaru wraz z mapką poglądową znajduje się poniżej. Proszę o śledzenie aktualności umieszczanych na stronie internetowej PIW Gliwice, aby zaznajomić się z nowymi informacjami w przypadku urzędowego potwierdzenia obszarów.
W chwili obecnej Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach wdraża wszystkie procedury dotyczące rozprzestrzenianiu się i zapobieganiu choroby zakaźnej, jaką jest wysoce zjadliwa grypy ptaków u drobiu.
Szczegółowe nakazy i zakazy, do których należy się przygotować w obszarze zapowietrzonym i zagrożonym znajdują się poniżej.
Przewidywany obszar zapowietrzony w powiecie gliwickim:
1) w gminie: Wielowieś, miejscowość Sieroty -część Chwoszcz;
Przewidywany obszar zagrożony w powiecie gliwickim:
1) w gminie Wielowieś miejscowości: Borowiany, Raduń, Kieleczka, Czarków, Radonia, Wielowieś, Błażejowice, Świbie, Wiśnicze, Gajowice, Zacharzowice, Sieroty –bez części Chwoszcz;
2) w gminie Pyskowice miejscowość Pyskowice;
3) w gminie Toszek miejscowości: miasto Toszek, Ciochowice, Pisarzowice, Kotliszowice, Wilkowiczki, Pniów, Paczyna, Paczynka.
Na obszarze zapowietrzonym nakazuje się:
1) utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub innym miejscu w gospodarstwie w sposób:
a) uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach,
b) ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami;
2) niezwłoczne oczyszczenie i odkażenie miejsc przebywania drobiu oraz miejsc przechowywania i przetwarzania zwłok drobiu, produktów drobiarskich, paszy dla drobiu oraz usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków;
3) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu wykorzystywanego do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;
4) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące oraz wychodzące
z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia;
5) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego;
6) posiadaczowi zwierząt:
a) prowadzenie wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub z niego wychodzących, z wyłączeniem pomieszczeń mieszkalnych,
b) niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej
zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie,
c) zgłaszanie miejsc, w których przebywają zwierzęta z gatunków wrażliwych na wysoce zjadliwą grypę ptaków, właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii.
Na obszarze zapowietrzonym zakazuje się:
1) wyprowadzania z gospodarstwa, gdzie jest utrzymywany drób oraz wprowadzania do gospodarstwa drobiu lub innych ptaków oraz ssaków;
2) wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych z gospodarstw, gdzie jest utrzymywany drób;
3) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;
4) wypuszczania drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego;
5) przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, a także ich zwłok i jaj z gospodarstw znajdujących się na obszarze zapowietrzonym bez zgody właściwego miejscowo lekarza weterynarii;
6) transportu mięsa drobiowego z rzeźni, zakładów rozbioru oraz chłodni, chyba że mięso to zostało pozyskane:
a) z drobiu pochodzącego spoza obszaru zapowietrzonego oraz nie było przechowywane i transportowane z mięsem drobiowym pozyskanym z drobiu pochodzącego z obszaru zapowietrzonego, lub
b) co najmniej 21 dni przed dniem prawdopodobnego wprowadzenia wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do gospodarstwa oraz było przechowywane i transportowane z mięsem drobiowym pozyskanym nie później niż na 21 dni przed dniem prawdopodobnego wprowadzenia wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do gospodarstwa z drobiu pochodzącego z obszaru zapowietrzonego.
2. Środka określonego w ust. 1 w pkt 1 nie stosuje się w odniesieniu do ssaków utrzymywanych wyłącznie w pomieszczeniach mieszkalnych, niemających kontaktu z drobiem i innymi ptakami oraz niemających dostępu
do klatek lub miejsc, w których są utrzymywane drób lub inne ptaki.
3. Środków określonych w ust. 1 w pkt 5 i 6 nie stosuje się w odniesieniu do transportu przez obszar zapowietrzony drogami lub koleją bez rozładunku lub zatrzymywania się
Na obszarze zagrożonym nakazuje się:
1) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanego do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI);
2) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące oraz wychodzące z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia;
3) niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej
zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie.
Na obszarze zagrożonym zakazuje się:
1) wyprowadzania z gospodarstw, gdzie jest utrzymywany drób oraz wprowadzania do gospodarstwa drobiu lub innych ptaków oraz ssaków bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
2) przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności i jaj bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
3) wywożenie lub rozrzucanie ściółki lub nawozów naturalnych z gospodarstw gdzie jest utrzymywany drób bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
4) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;
5) wypuszczanie drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego.
2. Środka określonego w ust. 1 w pkt 1 nie stosuje się w odniesieniu do ssaków utrzymywanych wyłącznie w pomieszczeniach mieszkalnych, niemających kontaktu z drobiem i innymi ptakami oraz niemających dostępu do klatek lub miejsc, w których są utrzymywane drób lub inne ptaki.
3. Środka określonego w ust. 1 w pkt 2 nie stosuje się w odniesieniu do transportu przez obszar zagrożony drogami lub koleją bez rozładunku lub zatrzymywania się.
Prosimy o śledzenie kolejnych informacji na naszej stronie internetowej. W razie pytań prosimy o kontakt z Powiatowym Inspektoratem Weterynarii w Gliwicach.
Pomoc finansowa dla pszczelarzy, będących podmiotami prowadzącymi działalność nadzorowaną w zakresie utrzymywania pszczół wpisanych do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii w Gliwicach
Pszczelarze, którzy chcą otrzymać zaświadczenie o ilości przezimowanych pni, które potrzebne jest do złożenia wniosku do ARiMR o dofinansowanie do posieki powinni:
Wniosek nie podlega opłacie skarbowej
Więcej wiadomości na ten temat mogą Państwo odnaleźć na stronie: https://www.gov.pl/web/arimr/pomoc-dla-pszczelarzy---nabor-2022
Z uwagi na ogłoszony na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stan zagrożenia epidemicznego w związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Gliwicach informuje o zasadach funkcjonowania:
1. Sprawy będą załatwiane wyłącznie za pośrednictwem poczty tradycyjnej, elektronicznej, skrzynki podawczej EPUAP lub za pośrednictwem faksu,
2. Udostępniamy również skrzynkę podawczą na drzwiach Urzędu
3. Inspektorat pozostaje zamknięty dla petentów z zewnątrz
4. W sprawach niecierpiących zwłoki jest możliwe umówienie się indywidualne, po uprzednim kontakcie telefonicznym pod numerem: (32) 231-50-95
Za utrudnienia przepraszamy i dziękujemy za wyrozumiałość
Dane teleadresowe:
Adres korespondencyjny:
ul. Ku Dołom 6, 44‑100 Gliwice
Adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Formularz kontaktowy na naszej stronie:
Telefon alarmowy na wypadek podejrzenia lub wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt:
+48 607 855 277
Dane skrzynki EPUAP: POWIATOWY INSPEKTORAT WETERYNARII W GLIWICACH (44-100 GLIWICE (MIASTO), WOJ. ŚLĄSKIE),
Identyfikator skrytki ePUAP: PIWGliwice
Numer Faksu: (32) 231-50-95
powered by Nataltec 2013