Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii dla rolników dotyczące przeprowadzania analizy ryzyka dotyczącej zagrożenia wystąpieniem obgryzania ogonów u świń.
❗️Obgryzanie ogonów u świń jest zjawiskiem wieloczynnikowym. Problem często ujawnia się dopiero po skumulowaniu się wielu różnych problemów.
Czynniki ryzyka gryzienia ogonów u świń:
❌karmienie - konkurencja o dostęp do żywności, sposób jej podawania, skład paszy, a także dostęp do wody.
❌ kanibalizm - wywołany jest niedoborami żywieniowymi, w szczególności niedoborami błonnika, chlorku sodu (soli), białka całkowitego lub specyficznych aminokwasów.
❌czystość zwierząt - świnie są czystymi zwierzętami z natury, co oznacza, że ich miejsce odpoczynku jest oddalone od miejsca, w którym znajdują się ich odchody. Jeśli świnie w kojcach są brudne, oznacza to mają nieodpowiednie warunki, np.
- zbyt duże zagęszczenie,
- niewłaściwy układ kojca,
- niewłaściwa wentylacja.
✅Zapobieganie agresji u świń:
-należy unikać mieszania świń,
-dostarczanie zabawek w postaci materiału do żucia,
-suplementy diety - m.in. zwiększenie poziomu soli w diecie
-sprawność systemów wentylacyjnych.