PRYSZCZYCA PODSTAWOWE INFORMACJE

Pryszczyca (łac. Febris aphthosa) to wysoce zaraźliwa choroba wirusowa zwierząt parzystokopytnych, takich jak bydło, owce, kozy, świnie oraz zwierzęta dzikie: sarny, jelenie, żubry, dziki, bawoły. Jej czynnikiem etiologicznym jest wirus pryszczycy (FMDV – Foot-and-Mouth Disease Virus), należący do rodzaju Aphthovirus z rodziny Picornaviridae. Wirus ten występuje w kilku serotypach (m.in. O, A, C, SAT 1–3, Asia 1).

W przypadku wystąpienia choroby wprowadzane są natychmiastowe zakazy eksportu zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego, co skutkuje ogromnymi stratami dla gospodarki danego kraju. Jednocześnie stosuje się przymusowy ubój nie tylko zwierząt zakażonych, ale też tych narażonych na kontakt z wirusem – co prowadzi do strat hodowlanych, wysokich kosztów odszkodowań, utylizacji i dezynfekcji. Utrzymanie wysokiego poziomu bioasekuracji oraz nadzoru weterynaryjnego wymaga dużych nakładów finansowych. Choroba powoduje też spadek wydajności produkcyjnej – m.in. zmniejszenie mleczności, utratę masy ciała, problemy rozrodcze i długotrwałe osłabienie zwierząt. Oprócz strat finansowych, wybuchy pryszczycy wywołują także skutki społeczne: upadki gospodarstw, destabilizację rynku pracy na wsi oraz utratę zaufania do produktów pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie te czynniki sprawiają, że pryszczyca jest jedną z najgroźniejszych chorób gospodarczych i musi być zwalczana szybko, zdecydowanie i bezkompromisowo.

Drogi szerzenia się wirusa:

  1. Droga aerogenna (inhalacyjna) – to najważniejsza i najczęstsza droga zakażenia. Wirus przenosi się drogą kropelkową wraz z wydychanym powietrzem, aerozolami z wydzielin i wydalin zakażonych zwierząt. W sprzyjających warunkach może rozprzestrzeniać się na odległość nawet kilkudziesięciu kilometrów;
  2. Kontakt bezpośredni – zdrowe zwierzęta mogą zarazić się poprzez bezpośredni kontakt z osobnikami chorymi lub w okresie inkubacji, kiedy nie widać jeszcze objawów, ale wirus jest już wydalany.
  3. Kontakt pośredni – wirus może być przenoszony przez skażoną paszę, wodę, odzież, obuwie, narzędzia, środki transportu, sprzęt rolniczy, a nawet ludzi mających kontakt z chorymi zwierzętami.
  4. Droga pokarmowa – zwierzęta mogą ulec zakażeniu po spożyciu zakażonej paszy lub mleka. Wirus może przetrwać w niepasteryzowanym mleku, mięsie i produktach mięsnych.
  5. Droga przez uszkodzoną skórę i błony śluzowe – wirus może wnikać przez mikrouszkodzenia skóry, szczególnie w okolicach racic i pyska.
  6. Przenoszenie mechanicznie przez ludzi i zwierzęta

Oporość wirusa:

  • Temperatura 37°C inaktywuje go w ciągu 10 dni;
  • Temperatura 60°C inaktywuje go w ciągu 30 minut;
  • Temperatura 80-100°C inaktywuje go natychmiast;
  • Temperatura poniżej - 20°C - zakaźność przez wiele lat;
  • Gleba i sierść - miesiąc;
  • Kał i gnojowica - 45 dni
  • pasza do 5 miesięcy;
  • promienie słoneczne w okresie letnim inaktywują go w 5 minut;
  • pH - inaktywacja < 6 i > 1, pH < 3.5 niszczy go całkowicie, 1% NaOH w ciągu minuty;
  • peklowanie, solenie, wędzenie NIE NISZCZY WIRUSA!

Najbardziej wrażliwym gatunkiem jest bydło, kiedy pryszczyca wybuchie w stadzie to jej rozprzestrzenianie się jest błyskawiczne, a zachorowalność może obejmować 100% stada!

Objawy kliniczne pojawiają się 2 do 14 dni po zakażeniu:

objawy

  • gorączka
  • padnięcia u młodych zwierząt - cielęta, prosięta. jagnięta, koźlęta;
  • spadek mleczności;
  • obfite ślinienie;
  • pęcherzyki i nadżerki na błonie śluzowej jamy ustnej, szparze między racicowej, koronce racic, nieowłosionych miejscach skóry, strzykach;
  • pękające owrzodzenia;
  • kulawizny!

Jak chronić się przed zakażeniem?

1. Ogranicz dostęp osób postronnych

  • Zakaz wstępu dla osób niezwiązanych z gospodarstwem.

  • Prowadź rejestr osób i pojazdów, które przebywają na terenie gospodarstwa.

  • Miej na uwadze czy pracownicy posiadają swoje zwierzęta bądź pracują w innych miejscach gdzie zwierzęta z gatunków wrażliwych przebywają.

2. Dezynfekcja, ochrona osobista, pasza, narzędziai pojazdy

  • Ustaw maty i niecki dezynfekcyjne przy wjazdach i wejściach do budynków.

  • Regularnie dezynfekuj odzież, obuwie, narzędzia i środki transportu po pracy i kontakcie ze ściółką odpowiednimi środkami!

  • Używaj sprawdzonych środków wirusobójczych, które działają przeciw wirusowi pryszczycy!

  • Nie pożyczaj od nikogo i nikomu swoich narzędzi do pracy ze zwierzętami czy z paszą/ściółką;
  • pasza i ściółka powinna pochodzić ze znanego, zaufanego źródła i być odpowiednio zabezpieczone przed np. dzikimi ptakami;

3. Odizolowanie zwierząt przybyłych do gospodarstwa

  • Nowe lub powracające zwierzęta poddaj kwarantannie (14 - 21 dni).

  • Obserwuj je uważnie pod kątem objawów choroby

  • zwierzęta wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z zaufanego, znanego źródła - uwaga na tzw. OKAZJE!

  • zwierzęta spoza naszego kraju/spoza UE muszą być zaopatrzone w świadectwo zdrowia TRACES potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny, a dla trzody chlewnej ze względu na obszary objęte ograniczeniami dot. ASF świadectwo zdrowia jest wymagane również w obrocie krajowym;

4. Unikaj kontaktu z innymi zwierzętami oraz ludźmi

  • Nie dopuszczaj do kontaktu z dzikimi lub nieznanymi zwierzętami, np. na pastwisku, ogrodzenie;

5. Kupuj tylko z pewnych źródeł

  • Nabywaj zwierzęta, paszę i sprzęt wyłącznie od sprawdzonych dostawców.

  • Wymagaj dokumentacji zdrowotnej i weterynaryjnej.

6. Nie karm odpadami kuchennymi

  • Nigdy nie podawaj zwierzętom resztek jedzenia, mięsa ani produktów mlecznych niewiadomego pochodzenia.

7. Zgłaszaj podejrzane objawy

  • W razie zauważenia objawów (gorączka, pęcherze na racicach i pysku, ślinotok) natychmiast zgłoś to do POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII!

8. Edukacja i czujność

Materiały filmowe:

What you need to know about Foot-and-Mouth Disease.

FMD Signs in Cattle

Foot-and-mouth disease virus

 

Ulotka do pobrania wersja PDF

ULOTKA DO POBRANIA PDF

 

 

2 strona

1 strona

  • WYTYCZNE POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W GLIWICACH DLA HODOWCÓW DROBIU

    2023-02-15 08:33:13

    Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach w związku z licznymi ogniskami grypy ptaków oraz stwierdzeniem ognisk grypy ptaków H5N8 w województwie śląskim zwraca się z prośbą o...

    Czytaj więcej...

  • Pomoc finansowa dla pszczelarzy

    2022-04-01 12:00:00

    Pomoc finansowa dla pszczelarzy, będących podmiotami prowadzącymi działalność nadzorowaną w zakresie utrzymywania pszczół wpisanych do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii w...

    Czytaj więcej...

  • Grypa ptaków w powiecie gliwickim

    2020-11-10 13:00:00

      Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach potwierdził dodatni wynik badania...

    Czytaj więcej...

powered by Nataltec 2013