W przypadku wystąpienia choroby wprowadzane są natychmiastowe zakazy eksportu zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego, co skutkuje ogromnymi stratami dla gospodarki danego kraju. Jednocześnie stosuje się przymusowy ubój nie tylko zwierząt zakażonych, ale też tych narażonych na kontakt z wirusem – co prowadzi do strat hodowlanych, wysokich kosztów odszkodowań, utylizacji i dezynfekcji. Utrzymanie wysokiego poziomu bioasekuracji oraz nadzoru weterynaryjnego wymaga dużych nakładów finansowych. Choroba powoduje też spadek wydajności produkcyjnej – m.in. zmniejszenie mleczności, utratę masy ciała, problemy rozrodcze i długotrwałe osłabienie zwierząt. Oprócz strat finansowych, wybuchy pryszczycy wywołują także skutki społeczne: upadki gospodarstw, destabilizację rynku pracy na wsi oraz utratę zaufania do produktów pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie te czynniki sprawiają, że pryszczyca jest jedną z najgroźniejszych chorób gospodarczych i musi być zwalczana szybko, zdecydowanie i bezkompromisowo.
Najbardziej wrażliwym gatunkiem jest bydło, kiedy pryszczyca wybuchie w stadzie to jej rozprzestrzenianie się jest błyskawiczne, a zachorowalność może obejmować 100% stada!
Zakaz wstępu dla osób niezwiązanych z gospodarstwem.
Prowadź rejestr osób i pojazdów, które przebywają na terenie gospodarstwa.
Ustaw maty i niecki dezynfekcyjne przy wjazdach i wejściach do budynków.
Regularnie dezynfekuj odzież, obuwie, narzędzia i środki transportu po pracy i kontakcie ze ściółką odpowiednimi środkami!
Używaj sprawdzonych środków wirusobójczych, które działają przeciw wirusowi pryszczycy!
Nowe lub powracające zwierzęta poddaj kwarantannie (14 - 21 dni).
Obserwuj je uważnie pod kątem objawów choroby
zwierzęta wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z zaufanego, znanego źródła - uwaga na tzw. OKAZJE!
Nie dopuszczaj do kontaktu z dzikimi lub nieznanymi zwierzętami, np. na pastwisku, ogrodzenie;
Nabywaj zwierzęta, paszę i sprzęt wyłącznie od sprawdzonych dostawców.
Wymagaj dokumentacji zdrowotnej i weterynaryjnej.
Nigdy nie podawaj zwierzętom resztek jedzenia, mięsa ani produktów mlecznych niewiadomego pochodzenia.
W razie zauważenia objawów (gorączka, pęcherze na racicach i pysku, ślinotok) natychmiast zgłoś to do POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII!
Szkol siebie z zasad bioasekuracji.
What you need to know about Foot-and-Mouth Disease.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach w związku z licznymi ogniskami grypy ptaków oraz stwierdzeniem ognisk grypy ptaków H5N8 w województwie śląskim zwraca się z prośbą o...
Pomoc finansowa dla pszczelarzy, będących podmiotami prowadzącymi działalność nadzorowaną w zakresie utrzymywania pszczół wpisanych do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii w...
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach potwierdził dodatni wynik badania...
powered by Nataltec 2013